Newsletter subscribe

Gyvenimo būdas

Vitamino D nauda organizmui

Vitaminas D
Posted: 2018 liepos 12 19:36   /   by   /   comments (0)

Kas yra vitaminas D?

Vitaminas D, dažnai vadinamas „saulės vitaminu“, iš tikrųjų yra riebaluose tirpstantis hormonas, kurį organizmas gali natūraliai sintetinti. Yra keletas formų, iš kurių dvi yra svarbios žmonėms: D2 ir D3. Vitaminas D2 (ergokalciferolis) sintezuojamas augalais, o žmonėms sintezuojamas vitaminas D3 (cholecalciferolis), kai odai yra veikiami saulės spindulių ultravioletinės B (UVB) spinduliai. Veiklioji vitamino forma yra kalcitriolis, sintezuojamas iš D2 ar D3 inkstuose. Vitaminas D padeda išlaikyti normalią kalcio ir fosforo koncentraciją kraujyje.

Kodėl vitaminas D reikalingas?

Vitaminas D prisideda prie kalcio absorbcijos ir skatina kaulų mineralizaciją, kuri gali užkirsti kelią ar sulėtinti osteoporozės progresavimą. Tai taip pat padeda stiprinti imuninę sistemą ir apsaugoti nuo daugelio rimtų ligų, įskaitant rachitus ir osteomalaciją. Tyrimai rodo, kad vitaminas D taip pat gali apsaugoti nuo hipertenzijos, psoriazės, kelių autoimuninių ligų (įskaitant išsėtinę sklerozę ir reumatoidinį artritą) ir sumažinti kaulų lūžių dažnį. Be to, vis daugiau įrodymų parodė savo svarbų vaidmenį gydant nuo vėžio (tyrimai susieja vitamino D trūkumą su net 18 skirtingų vėžio rūšių). Dar įtakos turi ir mūsų amžius, kuo vyresnis amžius tuo labiau mažėja vitamino D kiekis kraujyje

Kokie yra trūkumo požymiai?

Vitamino D trūkumai yra dažni, ypač pramoninėse šalyse šiauriniuose regionuose, kur saulės spinduliuotės dažniausiai pasireiškia retai. Mažas vitamino D kiekis gali būti pastebimas akytas kaulas, silpnais raumenimis ir lengvai lūžtančiu kaulu.

Kokie yra vitaminų D maisto produktai?

Nesunku gauti pakankamai vitamino D iš savo aplinkoje esančio maisto raciono. Nors yra vitaminų D praturtintų maisto produktų, tokių kaip pienas ir javai, sūrio dažniausiai yra vitamino D2, forma, kurią organizmas naudoja daug mažiau nei D3. Geri šaltiniai organizmui stiprinti yra maisto produktai, kepenys, kiaušiniai, lašišos, tunai, riebių žuvų, skumbrės ir sardinės. Kadangi saulės šviesa suteikia mūsų organizmams vitamino D, dienos poveikis yra naudingas.

Rizika susijusi su vitaminu D

Nebuvo pastebėta jokio neigiamo poveikio, kai papildomai suvartojama vitamino D dozė iki 10 000 µg/mL per parą. Esant atviram veidui ir rankoms maždaug 10 minučių tiesioginių saulės spindulių per dieną taip pat yra gana saugus ir geras būdas padidinti vitamino D. „Nepamirškite saulės spindulių“.